Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Feketeerdő torta

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Feketeerdő torta
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Torták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Gyümölcsös torták , Piskóták

Hozzávalók

Meggylé (locsoláshoz)

  • 50 ml víz
  • 100 g porcukor
  • 3 evőkanál meggylé (30 ml)

Meggyzselé

  • 1 üveg meggybefőtt (350 g)
  • 1 tasak Dr. Oetker Tortazselé piros
  • 30 g cukor
  • 250 ml meggylé (a befőtt levéhez kevés vizet hozzáadunk)
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj

Tejszín töltelékhez

Ezen kívül

  • 3-4 evőkanál vörös színű lekvár (pl: meggy)

Díszítéshez

Elkészítés

Előkészítés

A sütőformát kivajazzuk, sütőpapírral (24 cm átmérő) az alját kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

Gyúrt tészta:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát kinyújtjuk, egy villa hegyével többször megszúrjuk majd a sütőformába helyezzük.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

Sütés után a tésztát a sütőformából eltávolítjuk, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A sütőkeretet megtisztítjuk és a formát újra előkészítjük.

Piskóta:
A tojásokat egy keverőedényben konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük. A cukrot a vanillincukorral elkeverjük majd apránként hozzáadjuk a felvert tojáshoz és a masszát további két percig verjük. A lisztet, sütőport, Gustint és a kakaóport összekeverjük és konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán belekeverjük a masszába.

A tésztát egy sütőformában egyenletesen elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C ( előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C ( előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc

Sütés után a tésztát a sütőformából eltávolítjuk, sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A kihűlt piskótatésztát vízszintesen kétszer elvágjuk. A vízben feloldjuk a cukrot és rövid ideig főzzük. A szirupot 10 percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a meggy levét.

Meggyzselé:
A meggyet egy szűrőn lecsöpögtetjük. A meggy levét felfogjuk és 250 ml-nyit kimérünk. 16 szem meggyet a díszítéshez félreteszünk. A tortazselét a tasakon feltüntetett utasítás szerint, a meggy levének felhasználásával, elkészítjük. Hozzáadjuk a fahéjat. A lecsöpögtetett gyümölcsöt hozzákeverjük és picit lehűtjük.

Tejszín töltelék:
A lapzselatint a tasakon feltüntetett utasítás szerint beáztatjuk, feloldjuk, majd hozzáadjuk a meggy levét. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Amint a zselatinos massza zselésedni kezd hozzáadjuk a tejszínt.

A gyúrt tésztát egy torta tányérra helyezzük, a lekvárral megkenjük, ráhelyezzük az alsó piskótalapot, és enyhén megnyomjuk. A megtisztított tortagyűrűt a sütemény köré helyezzük. A szirup 1/3 részével meglocsoljuk a tésztát. Egy teáskanál segítségével a meggyzselét két kör alakban a tortalapra halmozzuk, úgy, hogy a körök között és a torta peremén 2-3 cm-es részt szabadon hagyunk. A tejszín nagyobb felét tortadíszítő zsákba töltjük, és a meggyzselé közötti területet megtöltjük. Ráhelyezzük a középső tortalapot, és enyhén megnyomjuk. A tortalapot újra meglocsoljuk a szirup harmadával, majd a maradék tejszínt egyenletesen elsimítjuk rajta. A felső piskótalapot ráhelyezzük, enyhén megnyomjuk a maradék sziruppal és legalább 3 órára (legjobb egy éjszakára) hűtőszekrénybe helyezzük.

A tortagyűrűt eltávolítjuk. A tejszínt a vanillincukor és a habfixáló hozzáadásával kemény habbá verjük. Egy tortadíszítő zsákba 5 evőkanálnyi tejszínt teszünk. A maradék tejszínt a tortán egyenletesen elsimítjuk. A félretett meggyszemekkel és tejszínnel dekoratívan díszítjük, csokoládéreszelékkel megszórjuk a közepét.

Vélemények

timea0927

timea0927
2013.03.13. | 18:59

A legjobb recept. Anyának szülinapjára készítettem és imádta! :)
Feedepatisserie

Feedepatisserie
2012.02.03. | 21:51

Rendkívül finom és tömör.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató