Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Szabolcsi almás máktorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

A tésztához:

10 tojásfehérje
30 dkg cukor
20 dkg darált mák
6 dkg édes kekszmorzsa
1 mk. reszelt citromhéj
80 ml víz
15 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)

A krémhez:

6 dl tej
7 dkg kukoricakeményítő
3 tojássárgája
13 dkg cukor
1/2 vaníliarúd kikapart pépje
2,5 dl tejszín

Az almatöltelékhez:

50 dkg hámozott, reszelt alma (jonatán vagy idared)
5 dkg cukor
1 mk. őrölt fahéj
1 citrom
5 dkg vaj

A díszítéshez:

3 ek. darált mák
1 alma
1 citrom leve
1/2 ek. cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A darált mákot elkeverjük az édes kekszmorzsával, majd folytonos keverés közben hozzákeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal felforralt vizet.

Elkészítés

1. A tésztához a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A forrázott máktölteléket összekeverjük a reszelt almával, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db fél cm vastag 23-24 cm átmérőjű tortakarikát kenünk. 200 °C-os sütőben 12-14 percig sütjük. Utána melegen tányérra csúsztatjuk. 22 cm-es köröket vágunk ki a lapokból, és az alsó lap köré kapcsoljuk a 22 cm-es tortaforma peremét.
2. A krémhez kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapart pépjét felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárgájával besűrítjük. Kihűtjük. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, majd 6 evőkanál kivételével óvatosan a krémhez keverjük.
3. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, a citrom levével, a fahéjjal a vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot fektetünk, és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. Majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
5. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal megszórjuk. A tetejére, középre is 7 cm-es kört szórunk mákkal. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, négy gerezdre vágjuk. Kevés cukorral és a citromlével roppanósra dinszteljük. Kihűlve vékony szeletekre vágjuk, belső élüket darált mákba mártjuk. A szeletek helyére habrózsákat nyomunk a félretett tejszínből, majd a mákos almaszeletekkel díszítjük.
Szabolcsi almás máktorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
122 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!