Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kakaós/diós/fahéjas csigák

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Kakaós/diós/fahéjas csigák

40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
25 dkg margarin + egy kicsi a tészta lekenéséhez
3 dl tej
5 cl olaj
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
pici só

Ízesítéshez:

kristálycukor / vanília cukor
őrölt fahéj
darált dió

Elkészítés

Előkészítés

A vajat vegyük ki, hogy jó puha legyen.

Elkészítés

A vaj 80 és a liszt 20%-át összegyúrjuk, téglatestet formázunk belőle és berakjuk a hűtőbe. (Mielőtt használni akarjuk, előtte vegyük ki egy 5-10 perccel)
A maradék vajat és lisztet egy nagy tálba teszem, hozzáadom az olajat, a sót, a porcukrot és a sárgáját.
(A porcukrot és a sárgáját soha ne egymás után tegyük bele, mert csomós lesz a porcukor)
Az tejet felrakjuk közepes lángra, (csak langyos legyen), szórunk bele pici lisztet és pici porcukrot, majd ha langyos, belemorzsoljuk az élesztőt, lezárjuk a gázt, lefedjük egy kistányérral vagy fedővel.
Felfuttatjuk az élesztőt a tejben.
Ha ez megvan, hozzáöntjük a lisztes keverékünkhöz, és jól összegyúrjuk.
Leszórjuk a tetejét pici liszttel, lefóliázzuk légmentesen, szobahőmérsékleten pihentetjük, míg meg nem kel.
Jól meglisztezett nyújtódeszkára kiborítjuk, 4 fület hajtunk neki (fent, lent, jobbra, balra), a közepét púposabban hagyjuk.
A már kivett vajas részünket ráhelyezzük a púposabb részre, majd az egymással szembe levő füleket ráhajtjuk, úgy, hogy jól befedjék a vajas tömböt. (Mindegyikről leseperjük a lisztet, mielőtt ráhajtanánk a másikat)
Elnyújtjuk 1 cm vastagra, majd gondolatban 3 fele osztom a tésztát, és így hajtogatom be. Elfordítjuk 90°-al, majd újra elnyújtjuk.
Most 4 részre osztjuk gondolatban a tésztát, és 4-be hajtogatjuk.
Berakjuk a hűtőbe egy negyed órára pihenni.
Újra kinyújtjuk, megint behajtjuk egy 4-esbe, és ismét pihentetjük negyed órát a hűtőben.
Ha ez megvolt, ismét kinyújtjuk 1 cm vastagra, lekenjük olvasztott vajjal az egész felületet, majd jól megszórjuk a cukrozott ízesítőnkkel. Kicsit rányomkodjuk a kezünkkel, hogy rátapadjon.
Alulról fölfelé feltekerjük, kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sütőpapíros tepsire, elfektetve helyezzük őket, a szélét az aljára lehet hajtani és kicsit kihajtogatjuk a rétegeket, mintha egy rózsát akarnánk csinálni.
220°C-on sütjük kb. 20 percig, kihűlés után vaníliás porcukorral megszórjuk.

Tálalás

Kb. 25 darab lett nekem belőle.

Tárolás

Légmentesen dobozban vagy fólia alatt, hogy ne száradjon ki hamar.
Kakaós/diós/fahéjas csigák Kakaós/diós/fahéjas csigák Kakaós/diós/fahéjas csigák

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2020-11-20
0 Kedvelés

Így használd a zselatint

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-18
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-13
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-04
1 Kedvelés

A süti, ha vegán

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-28
3 Kedvelés

Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!

Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-21
2 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!