Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kakaós/diós/fahéjas csigák

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Kakaós/diós/fahéjas csigák

40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
25 dkg margarin + egy kicsi a tészta lekenéséhez
3 dl tej
5 cl olaj
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
pici só

Ízesítéshez:

kristálycukor / vanília cukor
őrölt fahéj
darált dió

Elkészítés

Előkészítés

A vajat vegyük ki, hogy jó puha legyen.

Elkészítés

A vaj 80 és a liszt 20%-át összegyúrjuk, téglatestet formázunk belőle és berakjuk a hűtőbe. (Mielőtt használni akarjuk, előtte vegyük ki egy 5-10 perccel)
A maradék vajat és lisztet egy nagy tálba teszem, hozzáadom az olajat, a sót, a porcukrot és a sárgáját.
(A porcukrot és a sárgáját soha ne egymás után tegyük bele, mert csomós lesz a porcukor)
Az tejet felrakjuk közepes lángra, (csak langyos legyen), szórunk bele pici lisztet és pici porcukrot, majd ha langyos, belemorzsoljuk az élesztőt, lezárjuk a gázt, lefedjük egy kistányérral vagy fedővel.
Felfuttatjuk az élesztőt a tejben.
Ha ez megvan, hozzáöntjük a lisztes keverékünkhöz, és jól összegyúrjuk.
Leszórjuk a tetejét pici liszttel, lefóliázzuk légmentesen, szobahőmérsékleten pihentetjük, míg meg nem kel.
Jól meglisztezett nyújtódeszkára kiborítjuk, 4 fület hajtunk neki (fent, lent, jobbra, balra), a közepét púposabban hagyjuk.
A már kivett vajas részünket ráhelyezzük a púposabb részre, majd az egymással szembe levő füleket ráhajtjuk, úgy, hogy jól befedjék a vajas tömböt. (Mindegyikről leseperjük a lisztet, mielőtt ráhajtanánk a másikat)
Elnyújtjuk 1 cm vastagra, majd gondolatban 3 fele osztom a tésztát, és így hajtogatom be. Elfordítjuk 90°-al, majd újra elnyújtjuk.
Most 4 részre osztjuk gondolatban a tésztát, és 4-be hajtogatjuk.
Berakjuk a hűtőbe egy negyed órára pihenni.
Újra kinyújtjuk, megint behajtjuk egy 4-esbe, és ismét pihentetjük negyed órát a hűtőben.
Ha ez megvolt, ismét kinyújtjuk 1 cm vastagra, lekenjük olvasztott vajjal az egész felületet, majd jól megszórjuk a cukrozott ízesítőnkkel. Kicsit rányomkodjuk a kezünkkel, hogy rátapadjon.
Alulról fölfelé feltekerjük, kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sütőpapíros tepsire, elfektetve helyezzük őket, a szélét az aljára lehet hajtani és kicsit kihajtogatjuk a rétegeket, mintha egy rózsát akarnánk csinálni.
220°C-on sütjük kb. 20 percig, kihűlés után vaníliás porcukorral megszórjuk.

Tálalás

Kb. 25 darab lett nekem belőle.

Tárolás

Légmentesen dobozban vagy fólia alatt, hogy ne száradjon ki hamar.
Kakaós/diós/fahéjas csigák Kakaós/diós/fahéjas csigák Kakaós/diós/fahéjas csigák

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2021-01-13
0 Kedvelés

Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával

A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-01-08
1 Kedvelés

Kezdd egészségesen az új évet!

Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-26
2 Kedvelés

Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik

Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2020 utolsó estéjét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-23
1 Kedvelés

Dió, mák, narancs, az ünnep ízei

Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-16
1 Kedvelés

Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!

A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-11
1 Kedvelés

Süssünk tematikus tortákat! Inspirációk az ünnepekre

Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!