Őszi zöldséges fánk
Hozzávalók
Kelt tésztához:
Égetett tésztához:
Töltelékhez:
Ezenkívül:
Elkészítés
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
Tippek.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.
Őszi zöldséges fánk
Hozzávalók
24 darab elkészítéséhez
Kelt tésztához:
Égetett tésztához:
Töltelékhez:
Ezenkívül:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat, vagy a margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és meleg tej-zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan nagyobb nem lesz.
Égetett tészta:
A vizet a zsiradékkal, a sóval és a fűszerekkel kis edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről. A lisztet egyszerre beleöntjük a forró folyadékba. Sima tésztagolyóvá keverjük, majd kb. 1 perc alatt állandó keverés mellett felforrósítjuk („leégetjük”), és keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton egymásután beledolgozunk 2 tojást. Az utolsó tojást habverővel felverjük, és csak annyit teszünk a tésztába, hogy a felülete fényes legyen. Belekeverjük a kakukkfüvet és a sajtot.
Töltelék:
A zöldséget megpucoljuk, és megmossuk. Mindent kis kockákra vagy csíkokra vágunk.
A kelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és téglalap formára (kb. 60x30 cm) nyújtjuk. Elkenjük rajta az égetett tésztát, és egyenletesen elosztjuk a zöldségkockákat vagy -csíkokat. Megszórjuk sóval és borssal. Hosszanti oldaláról feltekerjük, és 24 darab kb. 2-3 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket letakarva még egyszer kb. 15 percig kelesztjük.
Az olajat mély serpenyőben vagy edényben kb. 175 °C-ra felforrósítjuk úgy, hogy az olajba mártott fakanál nyele körül buborékok keletkezzenek.
Adagonként forró olajban először a csigák egyik, majd másik oldalát aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük. A csigákat legjobb, ha melegen tálaljuk.
Tippek.
A csigákat kelesztés után sütőben is elkészíthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a sütő középső részében kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A csigák mellé tálalhatunk vegyes salátát is.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?