Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Meggyes-marcipános-csokis muffin

A muffin soha nem megy ki a divatból. Sokan vagyunk, akik muffinsütéssel kezdtük/kezdjük kalandozásainkat a sütés világában, mert olyan egyszerűen elkészíthető, hogy a sikerélmény soha nem marad el, így jól be lehet rajta gyakorolni az alapokat, hogy aztán neki merjünk állni a bonyolultabb süteményeknek is. 

Ehetjük reggelire, uzsonnásdobozba csomagolva a munkahelyen, utazások idején az autóban, vagy épp egy pikniken a parkban.

Ha gyerekek is vannak a családban, akkor érdemes megpróbálkozni a díszített muffinokkal is. Legegyszerűbb, ha nyomunk a tetejükre egy kis tejszínhabot vagy gyümölcskrémmel ízesített habot, de kaphatnak a muffinok fondant-os díszítést is, ahogy most ez a tavaszias muffin is. Ezzel a kész fondant-nal ráadásul nagyon könnyű dolgozni, csak alaposan át kell gyúrni, majd folpacklapok között vagy porcukrozott felületen kinyújtani, és máris szaggathatjuk.

Az ostyavirágok teszik különösen széppé ezt a muffint, azok ragasztgatásába akár a gyerekeket is bevonhatjuk, mert olyan az egész, mintha papírvirágokat ragasztanának egy lapra. (Számítsunk rá, hogy pár virágot menet közben el is rágcsálnak majd.)

Ez a muffin egyébként azért is jó, mert ízlés szerint és a szezonális alapanyagok függvényében sokféleképpen variálható. Készülhet meggy helyett eperrel, málnával, barackkal, vagy akár banándarabokkal, az étcsoki helyett kerülhet bele tejcsoki vagy akár fehér csokoládé is.

Elkészítési idő: 30-60 perc

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 10 db-hoz

A díszítéshez

1. A puha vajat kihabosítjuk a cukrokkal, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat.

2. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, a sóval és a reszelt marcipánnal, majd folyamatos keverés mellett a tojásos masszához adjuk. Végül hozzáöntjük a tejet is, és kikeverjük.

3. Kivajazzuk-kilisztezzük a muffinsütő mélyedéseit – vagy szilikon muffinsütőt használunk –, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

4. A tésztából egy nagyobb kanálnyi adagot kanalazunk a mélyedésekbe, ráhelyezünk 2-3 szem meggyet és pár minikocka csokoládét, majd rákanalazunk még egy adag masszát, hogy befedje a meggyet és a csokit. Akkor jó, ha kb. a muffinsütő mélyedésének 2/3-áig ér a tészta.

5. Kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

6. Ha teljesen kihűlt, feldíszítjük a muffinokat: A fondant-t átgyúrjuk, két lap folpack között kinyújtjuk, majd egy pohár vagy pogácsaszaggatóval kör alakú darabokat szaggatunk belőle, éppen akkorát, amekkora befedi a muffint. Rásimítjuk a muffinokra a fondant-t, ha van esetleg felesleg, azt levágjuk. Az ostyavirágok hátuljára egy pici cukormázat nyomunk, és így ragasztjuk rá a fondant-ra őket.