Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Sonkás-sajtos napraforgókalács

Lepd meg a családot egy ilyen gyönyörű kaláccsal. Garantáltan ez lesz a kedvenc húsvéti vacsorájuk! Nemcsak szép, de isteni finom is. Ha kiteszed az asztal közepére, mindenki téphet magának egy-két ágacskát.

Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta felét kinyújtjuk, majd egy nagy tányért helyezünk rá és körbevágjuk – így tényleg szép, szabályos kör alakot kapunk. Ezt a kör alakú tésztát a sütőpapíros tepsire helyezzük, majd készítünk még egy ugyanakkora, kör alakú tésztalapot. A tepsin lévő lapon elkenjük a tölteléket, majd ráhelyezzük a másikat. Ekkor érdemes a közepére egy kisebb pohárral nyomot hagyni – de vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk át a tésztát!

Ezután pedig késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk a tésztát úgy, hogy a középső pohárral nyomott kör előtt mindig megállunk. Az így kapott cikkeket kétszer megcsavarjuk, megsodorjuk, majd így hagyjuk pihenni, hogy aztán tojással lekenve sütőben megsüssük. 

Nagyon finom ez a sajtos-sonkás verzió, de ízesíthetjük krémsajtos-zöldfűszeres, pesztós, vagy akár paradicsomszószos töltelékkel is. 

 

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 25 dkg sonka
  • 20 dkg reszelt sajt
  • só, bors
  • 3 evőkanál tejföl
  • pici mustár

Elkészítés

A tészta alapanyagait egy tálba mérjük, és sima tésztává gyúrjuk, dagasztjuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 45 perc alatt). 

Közben a sonkát felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. Egy tálban összekeverjük a sonkát, a sajtot, a tejfölt és a mustárt, és sózzuk-borsozzuk. 

A megkelt tésztát 4 részre osztjuk (így két napraforgót kapunk). Kinyújtjuk az egyik darabot, és egy tányér körberajzolásával kör formát vágunk ki belőle. Megkenjük a töltelék felével, és ráterítünk egy másik ugyanekkora tésztadarabot. A közepén nyomot hagyunk rajta egy pohárral, majd 16 cikkre vágjuk, és megtekerjük az ágakat. Tojással lekenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.