Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

3 gasztroízlés, 3 karácsonyi menü - Melyiket ennétek idén?

Ahány ház, annyi szokás, de a karácsonyi menünek mindenhol hagyománya van. Összeszedtünk három nagyon különböző, de egyformán ízletes menüt. Te melyiket ennéd legszívesebben az ünnepek alatt? Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy nálatok mi kerül az asztalra – írd meg kommentben!

A klasszikus, magyaros, nagymamás

Előétel: Marhahúsleves

A marhahúst és csontot sós vízben forrald fel, majd főz még egy óráig. Amikor a hús már szinte puha, add hozzá a megtisztított zöldségeket: répát, krumplit, zellert, fehérrépát, karalábét, egy fej vöröshagymát és petrezselymet. Szedd le a levesről a habot, és főzz bele cérnametéltet.

Főétel: Ropogós libacomb párolt lila káposztával

A megtisztított húst alaposan sózd meg, majd fólia alatt süsd puhára, végül fólia nélkül is süsd egy negyed óráig, hogy szép színt kapjon. A káposztát közben gyaluld le, sózd meg és hagyd állni, hogy levet eresszen, majd alaposan csavard ki. Egy nagy edénybe kevés zsiradékon párolj meg egy kockákra vágott fél lilahagymát, majd tedd rá a káposztát, ízesítsd cukorral, ecettel és esetleg köménnyel.

Desszert: Bejgli

Két deciliter langyos tejben olvassz fel 5 dkg porcukrot, majd futtass fel benne 5 dkg élesztőt. 50 dkg liszthez keverd hozzá az élesztős tejet, két tojássárgáját, majd gyúrj hozzá 25 dkg margarint, egy nagy csipet sót és egy fél citrom reszelt héját. Gyúrd össze alaposan, majd meleg helyen pihentesd, amíg elkészíted az ízlés szerinti tölteléket. A tésztából ekkor nyújts tepsi méretű lapot, kend meg a töltelékkel, tekerd fel és kend meg egy tojás sárgájával, majd 200 fokos sütőben 50 perc alatt süsd készre.

Gourmet fogások ínyenceknek és kísérletezőknek

Előétel: Sütőtökleves

A sütőtököt vágd kisebb darabokra, magozd ki és hámozd meg, majd a sütőben süsd puhára. Egy turmixgépbe kapard bele a puha tököt, adj hozzá egy kis dobozos főzőtejszínt, két csésze húsleves alaplét, valamint egy csipet gyömbért és szerecsendiót, majd az egészet pürésítsd össze, és tedd fel egy edényben még egyszer összeforralni. Ha szükséges, ekkor még tejszínnel sűrítheted vagy vízzel hígíthatod a levest.

Főétel: Rozé kacsamell fahéjas meggymártással

A kacsamellet tisztítsd meg, a bőrt irdald be, vigyázva, hogy ne vágd át teljesen a húsig. Sózd meg alaposan, majd egy serpenyőben néhány percig pirítsd a kacsamell mindkét oldalát, majd a kifőtt zsírral együtt, ha még szükséges, tedd egy alufóliával lefedett tepsibe, és a sütőben süsd a belsejét is rózsaszínre. Közben egy adag kimagozott meggyet néhány evőkanál vízzel, egy kis kupica rummal és egy fahéjrúddal forralj össze. A kacsamellet tálalás előtt vágd vékony szeletekre, és öntsd le a fahéjas meggyel.

Desszert: Kókuszos-sós karamellás panna cotta

2 zselatinlapot áztass hideg vízbe körülbelül 10 percig. 3 dl kókusztejet forralj fel, közben 60 gramm cukrot egy evőkanál vízzel olvassz meg és karamellizálj. Amikor a cukor már szép aranyszínű, öntsd hozzá a kókusztejet, várj, amíg a karamell felolvad benne, majd add hozzá a kicsavart zselatinlapot és egy nagy csipet sót. Vedd le a tűzről, töltsd poharakba, majd hagyd kihűlni, és tálalás előtt 4 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy szépen megdermedjen.

Karácsony light, ha bűntudat nélkül ennétek finomat

Előétel: Körtés-diós saláta

Egy adag megtisztított rukkolához keverj egy marék áfonyát, egy negyed cikkely, apróra vágott, lédús és puha körtét, egy marék diót és néhány kocka márványsajtot. Egy szelet bacont süss ropogósra, majd törd apró darabokra és ezt is forgasd a salátába, mielőtt az egészet egy kevés olívaolajjal meglocsolnád.

Főétel: Citromos lazac párolt zöldbabbal

A lazacot néhány citromkarikával és egy rozmaringággal süsd készre a sütőben, köretnek pedig kevés vajon és són párolj meg egy adag zöldbabot.

Desszert: Fahéjas sült alma

Egy alma tetejét vágd ki, és kapard ki a magházat. Töltsd meg az almát cukorral vagy édesítővel és fahéjjal elkevert durvára tört dióval, majd az egészet locsold meg egy kanál mézzel, és süsd addig, amíg az alma puha nem lesz.