Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Áfonyás-diós gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér egy igazi karácsonyi kedvenc! Isteni finom, könnyű elkészíteni, és egy szép szalaggal átkötve még akár ajándéknak is jó, vagy vendégségbe is magunkkal vihetjük. 

 

Egyszerű, kevert süti, amelynek milliónyi változata létezik. Az alaptésztája lehet vaníliás, fahéjas, kakaós vagy mandulás, kókuszos, diós is akár – tévedni szinte lehetetlen, minden verzió nagyon finom. Keverhetünk a tésztájába egy kis reszelt narancshéjat, szórhatunk bele mézeskalácsfűszert – így tovább fokozhatjuk a karácsonyi hangulatot. 
Az aszalt gyümölcsök mellett szórhatunk a tésztájába apróra vágott diót, mogyorót, csokidarabkákat, és akár friss gyümölcsöt: almát, körtét, banánt is. Tálalhatjuk bevonat nélkül, de – ha teljesen kihűlt – fel is díszíthetjük ízlés szerint. Nagyon finom olvasztott csokoládéval meglocsolva a gyümölcskenyér, de kerülhet rá porcukor, grillázs, aszalt gyümölcsök, vagy akár fondant-os bevonat is, melyre egy szép karácsonyi fondant-díszt is készíthetünk. 

 

Elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzávalók

kb. 12 szelethez

  • 3 db tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 18 dkg liszt
  • 1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (aszalt barack, vörös áfonya)

A tetejére

  • 1 evőkanál porcukor
  • maroknyi szeletelt mandula
  • kevés aszalt áfonya

Elkészítés

A vajat habosra keverjük a cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a narancs reszelt héját, és alaposan összekeverjük. 
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, simára keverjük, majd beleszórjuk a durvára vágott diót és a feldarabolt aszalt gyümölcsöket (az áfonyát nem kell tovább aprítani). 
A masszát egy sütőpapírral bélelt püspökkenyér- vagy szögletes formába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük, ha még ragad a belseje, de a teteje már pirul, akkor ráterítünk lazán egy alufóliát. Sütés közben a teteje kissé megreped, de ez nem gond – ettől lesz szép, rusztikus a kész gyümölcskenyér.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd porcukrot szitálunk rá, és száraz serpenyőben megpirított szeletelt mandulával és aszalt áfonyával megszórva tálaljuk.

Nézd meg további karácsonyi receptjeinket!