Te is meg tudod csinálni: így lehet tökéletes a palacsintád!
A palacsinta egy örök klasszikus. Magyarországon elsősorban édesen fogyasztjuk, de elkészíthetjük akár sósan is.
A palacsintakészítés az a műfaj, amivel kapcsolatban mindenkinek megvan a “tuti receptje” és a “kihagyhatatlan” trükkje, hozzávalója. Most mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy neked is tökéletesen sikerüljön!
Nézzük a leggyakoribb tanácsokat:
A jó palacsintához nem elég a megfelelő tészta, hanem jó palacsintasütő is szükségeltetik. Az egyik legjobbnak a mai napig az öntöttvas palacsintasütők számítanak, de válaszhatunk akár teflont, vagy kerámiát is. Előnyös, ha olyan serpenyőben sütjük a palacsintát, amit másra nem használunk.
Várjuk meg, amíg a serpenyő teljesen átforrósodik, mielőtt beletesszük az első adag tésztát.
Az első palacsinta sütése előtt zsiradékkal vékonyan kenjük ki a serpenyőt. Persze ez még nem garancia arra, hogy az első, vagy akár az első két palacsintánk nem fog a serpenyőhöz ragadni. Ez viszonylag gyakran megesik, de remélhetőleg így is elfogy. A gyerekek kifejezetten kedvelik az ilyen félresikerült darabokat, talán főleg azért, mert legálisan lehet őket elcsenni a tányérról.
Ahhoz, hogy a palacsinta ne ragadjon le, fontos, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja a serpenyőt.
Magas lángon 1-2 percig süssük a palacsintákat. Megfordítás után a másik oldalukat csak fele annyi ideig süssük.
Ha a receptben található tej felét szódavízzel, vagy ásványvízzel váltjuk ki, könnyebb tésztát kaphatunk.
A tejet mindenképpen apránként adjuk a liszthez, így nagyobb valószínűséggel elkerülhető, hogy csomós legyen a tésztánk.
A tésztába vagy ne tegyünk cukrot, vagy csak nagyon keveset, hogy elkerülhessük a leragadást. Az édes töltelékek általában önmagukban is tökéletest ízt adnak a kész palacsintának.
A jó palacsintatészta sűrű, de még éppen folyós.
A tésztába is tehetünk egy kis olajat, (1-3 evőkanél, a tészta mennyiségétől függően) szintén annak érdekében, hogy ne ragadjon le.
A “csipet só”-t a palacsinta tésztájából se felejtsük ki, így tudnak igazán előbújni az ízek.
A palacsintának sokan nem akarnak nekiállni, mert nem szeretnének sokáig a tűzhely mellett állni. Bár tagadhatatlan, hogy a palacsintasütés időigényes feladat, számos kreatív megoldás létezik a sütési idő kitöltésére. Ha népes a család és igazán nagy adagot kell sütni, készítsünk be egy kis széket a tűzhely mellé, a palacsitasütés közben az aprónép kiválóan tud mellettünk az asztalon gyurmázni, rajzolni, leckét befejezni, illetve az élet fontos dolgairól beszélgetni.