Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Hajtogatott élesztős tészta alaprecept

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Édes sütemények , Sós tészták , Leveles tészták
Másodlagos kategória: Egyéb sütemények , Egyéb sós tészták , Egyéb leveles tészták

Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés

Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. Szobahőmérsékletű tejet használjunk.

Elkészítés

A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy üstbe, hozzáadjuk a margarint (500 g), a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. Ha úgy érezzük a kézmelegnél forróbb lett a massza, megvárjuk, míg visszahűl egy kicsit, és úgy öntjük a lisztkráter közepébe. Ezután megkezdjük a tészta összegyúrását. Addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz a tészta. Majd pihentetjük a tésztát úgy, hogy bucit formálunk, a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.

A tészta hajtogatása:
A 250 g margarint egy kevés liszttel összegyúrjuk, lisztes kézzel egy kb 20*10 cm-es téglalapot formálunk belőle. A tésztának 4 fület nyújtunk (lóhere alakúra nyújtjuk), a közepébe helyezzük a margarint, majd a füleket ahogy behajtjuk, a lisztet folyamatosan lesöpörve becsomagoljuk azt.

Fontos, hogy a felületünk legyen mindig lisztes, mert ha odaragad, kiszakadhat a tészta. Egy téglalapot kell nyújtani, majd kétszer duplán hajtogatjuk. A dupla hajtogatás az, amikor a téglalapot megfelezzük, és a két szélét a feléhez behajtjuk, majd ezt még félbe hajtjuk, és pihentetjük letakarva a tésztát. Megismételjük a dupla hajtást még egyszer, és újra pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk a tésztát a kívánt méretűre, a süteménytől függően daraboljuk, töltjük. Tepsire vagy sütőlemezre tesszük a süteményeket, megkenjük tojással, és egy kicsit pihentetjük, majd ismét megkenjük tojással, és megsütjük azokat.

Sütés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25-35 perc (attól függően milyen süteményt készítünk)

Tálalás

Diós csigához, kakaós csigához, túrós táskához

Vélemények

Katalin72

Katalin72
2013.11.21. | 19:48

Nagyon érthető volt a recept,és könnyen elkészíthető,finom.
Nudlipamacs

Nudlipamacs
2013.11.04. | 10:15

Instant élesztő helyett kocka élesztőt használok, de a recept alapvetőlegesen jó!!
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!