Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Mákos bukta "to go"

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Mákos bukta
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Bukták, briósok , Péksütemények , Egyéb sütemények

Hozzávalók

kb. 12 darabhoz

Tésztához

Ezenkívül

Töltelékhez

Elkészítés

Előkészítés

A tejet felmelegítjük, a margarint hagyjuk elolvadni benne. A sütőformát alufóliával béleljük, hogy a fólia túlérjen a sütő peremén. A formát 5 evőkanálnyi olvasztott margarinnal kikenjük, majd a 2 evőkanál cukorral, ill. a bourbon vaníliás cukorral meghintjük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

Elkészítjük a tölteléket:
A kimért hozzávalókat egy főzőedénybe tesszük, lassú tűzön felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. Beleszórjuk az élesztőt hozzáadjuk a többi hozzávalót, a meleg, tejes keverékkel együtt és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony majd legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg a szemmel láthatóan megnő (kb. 45-50 perc)
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, majd hengerré formázzuk. A hengert 12 egyenlő nagyságú részre osztjuk. Minden cipót egy 12 cm átmérőjű tallérrá formázunk a kezünkkel. Mindegyikre jó egy evőkanálnyi máktölteléket teszünk. A tésztát kettéhajtjuk, a széleket összenyomjuk és cipókká formázzuk. A cipókat hajtással lefelé, egymástól kis távolságra a tepsibe helyezzük. Tetejüket a maradék margarinnal megkenjük, és bourbon vaníliás cukorral hintjük. A tésztát újra meleg helyen pihentetjük, amíg szemmel láthatóan megnő.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó-felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc

Sütés után a formát 15 percig a sütőformában majd onnan kivéve sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint vaníliaszósszal és/vagy befőttel tálaljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A sütemény lefagyasztható.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!