Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Marcipános-túrós kalács

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Marcipános-túrós kalács
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

kb. 15 szelethez

  • 375 g mazsola
  • 100 ml rum
  • 500 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 tojás (közepes méretű)
  • 200 g lágy vaj vagy margarin
  • 250 g zsírszegény túró
  • 250 g mandulaforgács
  • 150 g kandírozott citromhéj
  • 100 g kandírozott narancshéj

Ezenkívül

Elkészítés

Előkészítés

A mazsolát fedeles dobozban 1-2 evőkanál rumba áztatjuk, és lezárva egy éjszakán át állni hagyjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A mandulaforgács, a citrom- és a narancshéj, valamint a mazsola kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót (a maradék rumot is), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A mandulaforgácsot, a citromhéjat, a narancshéjat és a lecsöpögtetett mazsolát alacsony fokozaton a tésztába keverjük. Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. A megkelt tésztát 30 x 30 cm-es, a marcipánmasszát 28 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és a marcipánlapot a tésztalapra helyezzük.

A tésztát feltekerjük, majd a nyújtófa segítségével kicsit kinyújtjuk. A tészta két szélét a közepe felé behatjuk, majd a tészta középső részét hosszanti irányban kicsit kiemeljük. Végül a tésztát a tepsibe helyezzük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 65 perc

A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk. A megsült süteményt az olvasztott vaj felével megkenjük, és megszórjuk a porcukor felével. A süteményt sütőrácson kicsit hűlni hagyjuk, majd az előbbi folyamatot megismételjük.

Vélemények

Nikol

Nikol
2012.02.16. | 09:27

Nem kelt meg annyira mint ahogy én gondoltam, de a végeredmény finom lett. Megpróbáltam mákos töltelékkel is de azt egy rúdba tettem a tésztába. Finom volt :)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!