Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Három tipp a környezettudatos befőzéshez

Mutatunk pár tippet, amivel a finom lekvárok, dzsemek és szörpök készítése közben a környezetre is figyelhetünk egy kicsit.

Lassan tényleg kisüt a nap, beköszönthet az igazi nyár és sorra felkerülhetnek kedvenc gyümölcseink a zöldségesek polcaira. Itt az ideje a befőzésnek, eltevésnek, szörp készítésnek.

A hulladékszegény vagy hulladékmentes mozgalmak minden területen egyre több eredményt érnek el. Most összeszedtük, befőzésnél mik azok a dolgok, amelyekkel csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét.

Először is jó hír: ha mi magunk tesszük el a gyümölcsöket, zöldségeket, az már önmagában is fenntartható megoldás, hiszen nem a boltok polcairól fogjuk az ősz és a tél beköszöntével vadászni a gyümölcsös finomságokat. Amikor a zöldségesnél a hazánkban aktuálisan termő gyümölcsök közül választva főzzük be kincseinket, akkor szintén környezetbarátok leszünk, hiszen a lekvárunk ökológiai  lábnyoma kisebb lesz, mint bolti társáé. Ha már ilyen jó úton járunk a “zöldebb háztartás” jegyében, nézzük, hol tudunk további változtatásokat bevezetni.

Tervezés

A tervezés az egész konyhában fontos elem, jó, ha nagyjából átlátjuk, milyen alapanyagokat, mikor fogunk használni. Igaz ez a sütésre és a befőzésre is. Gondoljuk át, mikor tudjuk elkészíteni a megvásárolt gyümölcsöt. Ha nem sikerül aznap, vagy legkésőbb másnap elkészíteni, valamit ütemezzünk át, mert sajnos a friss, szezonális gyümölcsök nem bírják sokáig a tárolást.

Használd újra!

Ha vannak régi befőttes üvegeink, azokat nyugodtan használjuk újra. Alaposan mossuk el, fertőtlenítsük őket. Tetőből viszont mindenképpen vegyünk újat, mert ha nem zár jól, tönkremehet a munkánk. A már nem használandó tetőket viszont gyűjtsük szelektíven.

Komposztálj!

A háztartási hulladékunk jelentős része, nagyjából 30%-a organikus és mint ilyen, komposztálható lenne. A befőzési időszakban ez az arány emelkedhet, hiszen a héjak, magok, csumák nyugodtan mehetnek a komposztra. Nem egyedülálló most már, hogy akár városban is, egy vagy több társasház együtt használ komposztálót. Érdemes érdeklődni a lehetőségekről, van, ahol az önkormányzat meghatározott időnként ingyenesen oszt komposzt-kereteket.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!