Süssünk ropogós kekszet!

Dátum 2020. June. 24
Több jó okunk van arra, hogy miért érdemes nekilátni egy-két tepsi házi keksz elkészítésének. Amellett, hogy finom sütik, pár darab ízletes házi keksz egy pohár tej vagy gyümölcslé mellé tízóraira vagy uzsonnára is remek éhségűző lehet.

Édes és sós verziók közül egyaránt választhatunk, és számos olyan keksztészta is létezik, amelyet könnyen kiszaggathatunk – ha éppen gyerekekkel sütünk, akár mókás állatka formájúra. A kész kekszeket megtölthetjük, díszíthetjük, a tésztájukba pedig csempészhetünk a kamra maradékaiból, például egy kis adag olajos mag vagy pár kocka étcsoki is gazdagíthatja az ízeket. És végül említsük meg, hogy ezek a nasik igencsak praktikusak, hiszen megfelelően tárolva akár két hétig is eltarthatók. Lássuk részletesebben, miért olyan népszerűek a kekszek!

Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Az első jó hír, hogy a legegyszerűbb kekszek és az omlós tészták, linzerek klasszikus receptje megegyezik. Ha szeretjük a három rész lisztből, 2 rész zsiradékból (vajból vagy margarinból) és 1 rész cukorból álló édes, tojással, tojássárgájával, kakaóporral, fahéjjal, vaníliával dúsítható süteményt, nem csupán pitéket vagy kosárkákat, hanem kekszeket is süthetünk.

Az alapfogások megegyeznek: dolgozzunk hideg zsiradékkal, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd frissentartó fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben. Ezután kedvünkre kiszaggathatjuk. Az amerikai típusú cookie-k tésztája lágyabb, ezekből szaggatás helyett formázzunk gömböket, majd lapítsuk el a sütőpapírral bélelt sütőlemezen.

Szükséges idő 40-60 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha kakaóporral, kókuszreszelékkel, őrölt mandulával, mogyoróval vagy dióval ízesítenénk a keksztésztát, ezek mennyiségét mindig a liszt mennyiségéből vonjuk le. Amennyiben viszont némi darabolt mandulát, netán csokipasztillát adnánk a tésztához, azokat további hozzávalóként vegyük számításba. Kekszeknél nyugodtan gondolkodjunk alternatív alapanyagokban! Gluténmentes táplálkozás esetén a lisztet gluténmentes lisztkeverékkel, mandulaliszttel vagy (fehér) rizsliszttel válthatjuk ki. A cukor nádcukorral vagy eritrittel helyettesíthető, a laktózérzékenyek pedig a zsiradékot növényi margarinra cserélhetik.

Mit adhatunk még a keksztésztához? Ha az előbb már említett durvára tört mogyoróra, dióra, mandulára esik a választásunk, vessünk be egy aprócska trükköt! A magvakat forró, zsiradékmentes serpenyőben rázogatva kissé pirítsuk meg, így sokkal intenzívebb lesz az ízük a kész kekszben. A kakaó, a fahéj és a vanília mellett citrom- és narancshéjat, mézesfűszer-keveréket, szegfűszeget, szegfűborsot vagy kardamommagot is használhatunk. A tésztába keverhetünk aszalt gyümölcsöt, például mazsolát, áfonyát, meggyet vagy csíkokra vágott sárgabarackot, valamint csokipasztillát, vajkaramellát vagy durvára darabolt ét-, tej- és fehércsokit. A tetejükre pedig akár színes cukorka is kerülhet. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető

Ha tovább variálnánk az egyébként is finom kekszünket, töltsük meg! Két egyforma kekszet vagy egy „tele” és egy formára szaggatott „lyukas” kekszet is megtölthetünk. Sűrűbb lekvárral (például savanykás meggy- és málnalekvárral, karácsonykor narancslekvárral vagy klasszikus szilva- és barackízzel), mogyorókrémmel, dulce de leche töltelékkel (azaz házilag főzött karamellizált tejkrémmel), vagy egyszerűen olvasztott csokoládéval egyaránt ízesíthető. Sőt! Itt a nyár: két omlós keksz közé még fagylalt is kerülhet.

A keksz tápláló tízóraiként vagy uzsonnaként is szolgálhat. Ehhez elég, ha teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet, zabpehelylisztet, tönkölylisztet használunk, vagy értékes olajos magokkal dúsítjuk a tésztát. Joghurtos, illetve Creme VEGA-val készített mártogatósok mellé tálalva remek kiegészítői lesznek az egészséges kisétkezéseknek.

Töltsük meg a kekszes dobozt! Azok a bizonyos fémdobozok nemcsak karácsonykor, hanem egész évben remek nassolnivalót biztosítanak a családnak. A legtöbb keksz ugyanis jól záródó dobozban, száraz, hűvös, fénytől óvott helyen akár két hétig is eláll.

Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
0
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-09-28
0

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-23
0

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-18
0

Tippek a tökéletes gyerekzsúrhoz

Szervezz bulit egyszerűen! Az alábbi tippekkel a gyerkőc születésnapi összejövetelét fantasztikus tematikus délutánná varázsolhatod.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-11
2

Habfelhőben – mindent a habos sütikről

„Jaj, de jó a habos sütemény” – tartja a már-már szállóigévé vált dal refrénje, mi pedig egyáltalán nem vitatkozunk, hiszen az egyik legklasszabb dolog beleszúrni a süteményes villát egy jókora szelet, habréteggel megkoronázott sütibe.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-09
1

Suli-snackek gyerekeknek

Ismét itt a szeptember, becsengettek az iskolákban. Ahogy elkezdődik a suli, úgy kapnak a szülők egy ugyan hálás, de mégis nehéz feladatot: napról napra meg kell tölteniük az iskolába szánt tízórais, uzsonnás dobozokat.

Elolvasom Tovább
Dátum 2020-09-04
1

Ezt a 8 dolgot semmiképpen se tedd sütés közben

A sütés nem szabad stílusú tánc, az egyszer biztos. Jöjjön most 8 dolog, amire a következő sütéssel töltött délutánodon mindenképpen figyelj, hogy semmi se sikerüljön félre.

Elolvasom Tovább
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!