Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Karibi hangulatban: édességek ananásszal

Ha azt halljuk, „karibi ízvilágú” sütemény, legtöbbünknek valószínűleg az ananász és a kókusz mennyei párosa ugrik be elsőre. Jó hír – főleg a mostani időszakban –, hogy egyáltalán nem kell ahhoz repülőgépre szállnunk, hogy egy trópusi tengerparton érezzük magunkat. Idézzük meg a forró nyár ízeit a konyhánkban, készítsünk süteményeket, desszerteket ananásszal!

Ananászos édességeinkhez friss vagy konzerv ananászt használhatunk, sőt cukrozott, kandírozott ananászt is vásárolhatunk. A friss ananász legkönnyebben úgy pucolható meg, ha karikákra szeljük, majd a szeletekről körben levágjuk a héjat. A középső keményebb részt ne felejtsük el eltávolítani! Akkor se essünk kétségbe, ha kissé még zöldes színű a gyümölcs héja, hiszen az ananász utóérő. Legyünk türelmesek: pár nap kell neki szobahőmérsékleten, hogy szépen beérjen, illatossá váljon. Amennyiben konzerv gyümölcs mellett döntünk, választhatunk kis cikkekre darabolt és karikára vágott ananászt is. 

Trópusi gyümölcsünk változatosan felhasználható: hozzáforgathatjuk krémekhez, tehetjük pohárdesszertekhez és egyéb édes ételekhez, például tejberizshez, készíthetünk belőle (vagy hozzáadásával) hűsítő fagylaltot, lekvárt, italt, alkoholmentes vagy alkoholos, például pezsgős bólét, és persze sütemények tésztájába keverve – vagy tésztájára pakolva – a forró sütőbe is kerülhet.

És még egy tipp: ha grillezünk a szabadban, nyugodtan dobjunk a grillrácsra pár karika friss ananászt, vagy ha úgy szimpatikusabb, más gyümölcsök, esetleg pillecukor vagy piskótakockák társaságában nyársra is tűzhetjük. Finom, édeskés lesz az ananász grillezve, a gyümölcsnyársakat fogyaszthatjuk csoki- és vaníliaszósszal, de el is tehetjük a sült ananászokat későbbi felhasználásra. 

Mihez passzol legjobban az ananász? Klasszikus párost alkot a feljebb már említett kókusszal, kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz is kerülhet a desszertünkbe, sőt a főzött kókuszos krém vagy a kókuszos habcsók is remek ananásszal kombinálva. Üdítő a nyáron egyébként is kedvelt, habkönnyű túrós, tejszínhabos és joghurtos krémekkel, ezeket ízesíthetjük citrom- és lime-héjjal vagy vaníliával.

Társíthatjuk más egzotikus gyümölccsel, például naranccsal, mangóval és banánnal.

A csokoládéval szintén jó barátságot ápol: fehér- és étcsokit egyaránt tehetünk a süteményünkbe, vagy meg is csorgathatjuk olvasztott csokoládéval az ananászos desszertünket.

És a mandulával sem utolsó: egy puha, mandulás tésztájú torta és az ananász tökéletesen harmonizál. 

Ha pedig szóba ejtettük a tortákat, érdemes kipróbálni a fordított, azaz tatin tortát is ananásszal. A cukrozott ananász csodásan karamellizálódik majd sülés közben. Nemcsak különlegesen finom, hanem csodás külsejű is lesz a tatin tortánk, ha egész karika ananászokkal készítjük el. 

A nyár a befőzés időszaka. Mivel az ananász jól illik sok más gyümölcshöz, érdemes a klasszikus ízesítéseket feldobni ezzel az ízletes, édes gyümölccsel. Még kapható eper, ha befőznénk, próbáljuk ki ananásszal is, de az egzotikus kivivel, mangóval, naranccsal vagy banánnal ötvözve is szuper lesz télire.

Bármelyik ananászos finomság mellett is döntünk, egy biztos: lehet kint borús az idő, vagy tűnhet rettentő távolinak egy forró, trópusi sziget, ha megkóstoljuk a házilag készített egzotikus édességünket, rögtön a Karibi-térségben fogjuk érezni magunkat. 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!