Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Sütnél valamit? Ezekhez a sütikhez nem kell boltba rohanni, a hozzávalókat megtalálod otthon

Nincs is jobb, mint belefogni egy kis spontán sütögetésbe. Ha éppen van időnk, és meglepnénk a szeretteinket egy finom édes vagy sós sütivel, érdemes először körbenézni a hűtőnkben és a kamrapolcon.

Jó eséllyel lapul ott pár olyan alapvető hozzávaló, amely segítségével már neki is állhatunk a sütinknek, azaz teljesen felesleges leugrani a boltba. Liszt, cukor, vaj vagy margarin és egy-két további összetevő – ennyire lesz csak szükségünk. Lássuk, mi mindenből süthetünk!

Legtöbbünk kamrájában megbújik egy üveg lekvár. Kis túlzással már nyert ügyünk van, hiszen a legegyszerűbb süteményt is remekül feldobja a gyümölcsös íz. Sütésálló lekvárral sütés előtt is megtölthetjük a kelt vagy akár omlós tésztánkat, de a kész sütemények, például kekszek töltelékeként ugyanúgy használhatunk lekvárt. Ez utóbbihoz a hígabb verziók szintén megfelelőek. És ne feledjük: sem a kelt, sem az omlós alaptészták nem kívánnak különleges hozzávalókat.

Tölthető édességekben egyébként is érdemes gondolkoznunk, hiszen az egyszerű összetevőkből álló alaprecept nemcsak lekvárral, hanem pudinggal is feldobható. Sőt! Ha még a tésztához is hiányzik ez-az, a pohárkrém lesz a legtutibb választás.

Ha másfajta gyümölcsös édességre vágyunk, nézzünk körül a kamrában! Alma általában szokott otthon lenni, az almás pitéhez pedig – bárhonnan nézzük – ez a legfontosabb alapanyag. Friss gyümölcs hiányában választhatunk befőttet, őszibarackkal például pitét vagy rétest is süthetünk.

Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jut, de az omlós és kelt tésztákhoz hasonlóan az égetett tészta is csupa hétköznapi hozzávalóból áll, a képviselőfánk töltelékét pedig úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk: puding vagy tejszínhab egyaránt tökéletes lesz a kis kalapok alá. Hasonló a helyzet a fánkokkal. Ki mondta, hogy egy finom fánk kizárólag farsang idején kerülhet az asztalra?

Mondhatnánk viccesen, hogy a sós sütemény szintén szuper választás, hiszen még cukor sem kell hozzá. Tény, hogy édesítésre nem lesz szükség, de komolyra fordítva a szót, egyébként is jó választás a kelt tésztából készült, tetszőleges feltéttel megpakolható lepényféleség, vagy az omlós ropogtatnivaló. A sós kekszeket, rudacskákat megszórhatjuk maradék sajttalmagvakkal. És persze olyan hozzávalókat is számba vehetünk a hozzávalók összekészítésénél, amelyeket nem feltétlenül sütéshez vásároltunk, ilyen például a paradicsompüré vagy a pesztó.

És a végére jöjjön még egy, elsőre talán meglepőnek tűnő kérdés: feltétlenül szükségünk lesz lisztre? A válasz legtöbbször igen, de ha épp kifogytunk, akkor sem kell kétségbe esni. Aprósütit például liszt nélkül, tojásfehérjével és finomra őrölt olajos maggal (mandulával vagy dióval) is készíthetünk.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!